söndag 15 maj 2011

Ugnspannkaka med lök

Den här maträtten upptäckte jag för något år sedan, receptet kommer från någon sida på internet som jag tyvärr inte kommer ihåg vilken... Det har i alla fall blivit en av mina favoriträtter! För övrigt tycker jag att det är något underligt rogivande med att laga mat som ska stå i ugnen på slutet, för då får man tid att diska undan, duka och kanske sitta och ta det lugnt en stund innan maten är klar, och det känns på något sätt väldigt lyxigt.

Ugnspannkaka med lök
ca 4 portioner

Ingredienser
3 dl mjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
6 dl mjölk
3 ägg
2 gula lökar
2 rödlökar
1 purjolök
Finrivet skal av 1/2 citron
Timjan
Salt och peppar

Servera med
Smält smör
Lingonsylt
Ev. rårivna morötter

Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, salt, bakpulver, mjölk och ägg i en skål. Ös på med mycket timjan och citronskalet. Hacka purjolöken och stek den, lägg i en ugnsfast form. Skär sedan den gula och röda löken i klyftor, stek och lägg även dem i ugnsformen. Häll över pannkakssmeten, och ställ in i ugnen i ca 20-30 minuter.
Servera med smält smör, lingonsylt och morötter.

Mer järnrikt:
  • Peta ner några frysta spenat-tärningar i ugnsformen innan du ställer in den i ugnen.
Mer barnvänligt:
  • Mina barn är inte superförtjusta i den här maträtten men jag brukar utelämna citronskalet för att de ska gilla den mer... vet inte om det har önskad effekt dock.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar