söndag 15 maj 2011

Linsfärssås med creme fraiche

Innan jag blev vegetarian var en av mina favoriträtter min mammas köttfärssås med creme fraiche i. Jag äter fortfarande ofta färssås, men då självklart en vegetarisk variant. För några år sedan började jag tycka att det kändes som slöseri att använda den dyra quornfärsen till denna maträtt och jag testade istället att laga med röda linser, och det blev jättegott! Det är fruktansvärt billigt och dessutom inbillar jag mig att det är mycket nyttigare då röda linser är ganska järnrikt (100 gram innehåller 7,5 mg = 54 % av RDI).

Linsfärssås med creme fraiche
ca 4 personer
Ingredienser
Ca 2 dl torkade röda linser
1 buljongtärning
1 gul lök
Ev. champinjoner/majs/riven morot
Chilisås
Krossade tomater
1 burk creme fraiche
Vitlök
Salt o peppar

Servera med
Pasta

Tillagning
Skölj de torkade linserna tills vattnet slutar skumma, och koka sedan i rikligt med vatten med en buljontärning enligt anvisningar på förpackningen (ca 10 minuter).
Stek under tiden gul lök och eventuellt majs och champinjoner om du ska ha det i. Koka upp pastavatten och ha i spagettin! När linserna är klara; häll av vattnet och stjälp ner linserna i stekpannan med löken. Om det blir väldigt blött i stekpannan gör det inget för det överflödiga vattnet kokar bort under tiden maten lagas. Ha i krossade tomater, en rejäl skvätt chilisås och vitlök, salt och peppar. Rör sist ner en burk creme fraiche och servera med spagettin och ketschup.

Extra järntillskott:
  • Tillaga maten i en gjutjärnspanna, den syrliga tomatsåsen kommer att få järn att slå ut i maten
  • Ha i några kuber fryst spenat i färsen när den är klar, det påverkar inte smaken men gör maten mer järnrik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar